Reisinformatie India

Algemeen
India is een veelzijdig land waar voor reizigers veel te beleven is. U kunt o.a. de miljoenensteden Delhi en Calcutta bezoeken maar ook de natuurreservaten, waar tijgers leven, de stranden van Goa, de kleurrijke provincie Rajasthan en de beroemde Taj Mahal. U komt tijdens een reis door India volop in aanraking met de Hindoe-cultuur. India heeft een oppervlakte van circa drie miljoen vierkante kilometer en een inwoneraantal van meer dan een miljard. Het noorden grenst aan de Himalaya. Deze machtige bergketen scheidt India van Nepal en China. In het noordwesten grenst India aan Pakistan en in het noordoosten aan Bhutan, Myanmar (Birma) en Bangladesh. Voor het overige deel wordt India begrensd door water (o.a. de Arabische zee, Indische oceaan en de Golf van Bengalen). De hoofdstad van India is New Delhi.

Eten en drinken
De Indiase keuken is goed, goedkoop en gevarieerd. Over het algemeen lijken de gerechten niet op die wij hier kennen, het is smakelijker en verfijnder. India is een groot land, waardoor elke streek andere gerechten en gebruiken kent. Curry kan gezien worden als de basis van de Indiase keuken. De gerechten die bereid worden met curry, kunnen variëren van mild tot zeer pittig. De pittigste currygerechten heten vindaloo. Mocht u zo’n gerecht willen proberen, zorgt u er dan altijd voor dat u fruit of yoghurt bij de hand heeft, waarmee u kunt blussen. Curry wordt gebruikt voor zowel vlees- en visgerechten als voor vegetarische schotels. De ons niet geheel onbekende Tandoori?gerechten worden in India veel gegeten. Tandoori is een noordelijke specialiteit, dat eerst wordt gemarineerd in een mengsel van yoghurt en kruiden, en dan wordt gebakken in een klei?oven. Bij vrijwel iedere maaltijd wordt in het noorden van India brood gegeten, in het zuiden is dit bijvoorbeeld weer minder gebruikelijk. Hier wordt juist veel rijst bij de maaltijden gegeten. De meest eenvoudige broodsoort is chappati, dat gemaakt wordt van meel en water en eruit ziet als een pannenkoek. Als dessert zult u vaak een pudding of ijs geserveerd krijgen. Bekende rijstpuddingen zijn firni met amandelen, noten en rozijnen en kheer met amandelen en rozenwater. Let bij het eten op dat het vlees goed doorbakken is, eet niet van de stalletjes langs de weg en wees extra voorzichtig met fruit, ijs, ijsblokjes, rauwe groenten en rauwkost. Drink NOOIT leidingwater. Thee of chai is het beste en veiligste middel tegen dorst. Bovendien is het overal in India voor weinig geld verkrijgbaar. Koffie is in India zeer populair, maar in onze ogen niet lekker. Vaak zult u een kopje slappe, eenvoudige oploskoffie voorgezet krijgen. Alcohol is in India redelijk duur en lang niet overal verkrijgbaar. Bier wordt wel vrij veel gedronken. Het bekendste merk is Kingfisher en is net als vele andere Indiase biersoorten nogal licht.

Feestdagen
Bijna iedere dag is er ergens in India wel een feest of een festival ter ere van een God, profeet, heilige of andere religieuze persoonlijkheid. Dit verschilt vaak per plaats en regio. De belangrijkste feestdagen zijn:

13 januari - Verjaardag van de profeet Mohammed
26 januari - Dag van de Republiek
14 april - Verjaardag van Guru Nanak
18 april - Goede Vrijdag
25 april - Pinksteren
15 augustus - Dag van de Onafhankelijkheid
2 oktober - Verjaardag van Mahatma Gandhi
25 en 26 december - Kerstmis Op deze dagen en andere Indiase feestdagen zijn de meeste winkels en banken gesloten. Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Daarnaast zijn er feestdagen, waarvan de datum op onze kalender per jaar verschilt, waarvoor ook geldt dat op deze dagen de meeste openbare voorzieningen zijn gesloten. Variabele feestdagen (2015) zijn:
6 maart - Holi Festival
4 mei - Buddha Purnima
18 juni - begin ramadan. Tijdens de ramadan kan er gereisd worden in Islamitische landen, maar u dient dan wel rekening te houden met de gesteldheid van de bevolking. Winkels en musea zijn gewoon open. Banken en kantoren zijn veelal `s middags gesloten. De meeste restaurants zijn overdag gesloten, maar over het algemeen is het mogelijk om in de hotels wat te eten. Alcohol is tijdens de Ramadan moeilijker te verkrijgen.
18 juli - het Suikerfeest (Id?Al?Fitr)
5 september - Verjaardag van Krishna
22 oktober - Hindoe festival (Dussehra)
25 september - Bakrid (Islamitisch offer feest)
11 november - Diwali (Hindoe festival)
24 oktober - Islamitisch Nieuwjaar

Geldzaken
De munteenheid in India is de Rupee (INR). Deze munt kunt u niet in Nederland kopen. Bij aankomst op de luchthaven kunt u meteen pinnen zodat u geen contant geld hoeft mee te nemen om bij aankomst te wisselen. Neemt u liever contant geld mee (Euro’s/US$), dan kunt u dat wisselen op de luchthaven, bij de bank of bij de receptie van het hotel. Uiteraard kunt u ook Traveller Cheques meenemen, deze zijn verzekerd tegen diefstal.

Pinpas: Met een Nederlandse pinpas kunt u in India goed terecht.
Creditcards: Bij de banken in de grote steden in India kunt u wel geld met een Visa Card of Master Card(met pincode) opnemen. Zie voor meer details de websites: www.eurocard.nl &www.visa.nl.
Belangrijk: Bij het verlaten van India kan gecontroleerd worden of men van de besteding van het gewisselde geld bewijzen kan overleggen, het is dus raadzaam om alle bonnetjes te bewaren. De Indiase valuta mogen niet in- of uitgevoerd worden.
Zorg er tijdens uw rondreis voor dat u waar mogelijk grote biljetten wisselt voor kleiner geld. Wisselgeld is vaak schaars.
Wisselkoers: de waarde van 100 INR was in maart 2015 ongeveer € 1,48.

Gezondheid
Voor reizen naar India wordt een aantal vaccinaties aanbevolen, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Voor sommige gebieden in India is het verstandig om maatregelen te treffen tegen malaria. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie opvragen bij onderstaande informatielijnen:
Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800 of kijk op de website).
Travel Clinic Havenziekenhuis (tel: 0900-5034090 of kijk op de website).
KLM Travel Clinic (tel: 0900-1091096 of kijk op de website).
De opvattingen over hygiëne in India zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld. Kijkt u ook uit met rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel, groenten (salades) en ongewassen fruit (wassen in mineraalwater of gekookt water).

Grensdocumenten
Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor India een paspoort vereist dat na vertrek uit Nederland nog zes maanden geldig moet zijn. Tevens is een visum vereist dat u vooraf dient aan te vragen. Sinds 28 april 2014 is het voor alle reizigers tussen de 12 en 70 jaar verplicht om hiervoor ook biometrische gegevens, zoals vingerafdrukken en een gezichtscan af te geven. U dient hiervoor persoonlijk naar een van de kantoren van het Visa Application Centre van BLS Global in Den Haag, Rotterdam of Amsterdam te gaan. Dit kan alleen met een afspraak (maandag t/m vrijdag). Wanneer u binnen 5 jaar opnieuw een visum aanvraagt hoeft u deze gegevens niet opnieuw af te staan voor een nieuw visum. Ook kunt u de VisumCentrale inschakelen (www.visumcentrale.nl/pangeatravel). De visumkosten bedragen ca. €65 per persoon excl. De eventuele bemiddelingskosten van de VisumCentrale (alleen via de link van PANGEA Travel ontvangt u een korting op de bemiddelingskosten). Het visum is drie maanden geldig en geeft recht op eenmalige toegang tot India. Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website van de VisumCentrale (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Kleding
Wij adviseren u luchtige, katoenen kleding mee te nemen. Afhankelijk van de reisperiode is voor de avonden en voor hoog gelegen gebieden een fleece-jack, trui en lange broek aan te raden. Gemakkelijke wandelschoenen zijn onmisbaar. Houdt u er rekening mee dat bij een bezoek aan tempels of andere heiligdommen de schouders en benen bedekt dienen te zijn en schoenen verboden zijn. In enkele tempels (voornamelijk Jain tempels) is het tevens niet toegestaan (nep)lederen voorwerpen mee naar binnen te nemen. De soms brandende zon vereist bescherming, zoals een hoofddeksel en zonnebrandmiddel. Een (reis)paraplu is handig, niet alleen voor een regenbui maar tevens te gebruiken als parasol.

Klimaat
India heeft veel verschillen in klimaat doordat het een groot land is. Het noorden heeft een subtropisch klimaat met grote temperatuur verschillen tussen zomer en winter. De regentijd is beperkt. De beste reistijd voor Noord India is onze winter, de temperaturen zijn dan aangenaam. In Rajasthan en Delhi loopt de temperatuur in april en mei vaak op tot boven de 40 graden. Juni is een uitermate geschikte periode om Ladakh te bezoeken. Zuid India heeft een tropisch klimaat en de verschillen tussen zomer en winter zijn minder groot. Door de moesson kan het hier in juni en juli wel flink regenen en zelfs in september en oktober kunnen er nog flinke buien vallen. De temperatuur is het gehele jaar rond de 30°C, hoewel het in april en mei warmer is.

Tijdsverschil
Het is in India tijdens onze zomertijd 3½ uur later dan in Nederland en tijdens de wintertijd 4½ uur.

Voltage
India heeft een voltage van 230 Volt. Een enkele keer komt u een Europees stopcontact tegen, echter zijn de meeste van het oude Britse type (met 3 polen). Voor laatstgenoemde heeft u echter ook geen verloopstekker nodig. Ook kunnen de stopcontacten van plaats tot plaats verschillen. Neemt u dus altijd een wereldstekker mee en controleer van tevoren het stopcontact. Een zaklamp is ook handig om mee te nemen. De elektriciteit kan nogal eens uitvallen.